
Wat doet Red Team C19 NL?
- Reflecteren op de officiële adviezen en standpunten van overheid, RIVM en het OMT, en die toetsen aan wetenschappelijke kennis, internationale kennis en ervaring, logische consistentie vanuit verschillende perspectieven.
- Detecteren van maatschappelijke waarnemingen.
- Uitleggen en duiden van beleid en epidemiologische situatie volgens officiële cijfers.
- Adviseren aan overheid, kamerleden over strategie, standpunten, beleid, aanpak en communicatie.
Kernteam Red Team C19NL
Waarom een Red Team?
Wat is Red Team C19NL zeker niet?
De groep is géén overheidsagentschap of aan de overheid gelieerde samenwerking. Voorts is het geen aanvulling op het Outbreak Management Team of een schaduw daarvan. We zijn niet verbonden aan een politieke partij of betrokken bij aan oppositie gerelateerde bewegingen. Overigens: los van dit initiatief is een groot deel van de leden gevraagd om op persoonlijke titel bij te dragen aan de ‘in-action review’ door VWS.
Ons uitgangspunt: het voorzorgsprincipe
Het voorzorgsprincipe is een moreel en politiek principe dat stelt dat als een ingreep of een beleidsmaatregel ernstige of onomkeerbare schade kan veroorzaken aan de samenleving of het milieu, de bewijslast ligt bij de voorstanders van de ingreep of de maatregel als er geen wetenschappelijke consensus bestaat over de toekomstige schade. Het voorzorgsprincipe is vooral van toepassing in de gezondheidszorg en het milieu; het gaat daar in beide gevallen over complexe systemen waar ingrepen resulteren in onvoorspelbare effecten.
De term voorzorgsprincipe wordt vaak ten onrechte gebruikt voor ‘voorzichtigheid betrachten’, maar het principe gaat niet in eerste instantie over voorzichtigheid of het tegenhouden van veranderingen, maar over hoe te handelen bij wetenschappelijke onzekerheid. (Wikipedia)
